mandag 25. juni 2012

Tilbake til Vietnam

  • USAs fungerende forsvarsminister Leon Panetta taler til mannskapet på USNS Richard E. Byrd i Cam Ranh Bay i Vietnam 3.juni.
    FOTO: AFP

 

Tilbake til Vietnam

Kinas voksende makt gjør at flere land igjen åpnet porten for amerikanerne.
For å møte utfordringen fra et alt mektigere Kina, vurderer amerikanerne nå å børste støvet av flere baser de bygde i Sørøst-Asia under Vietnam-krigen. Det skriver Washington Post.
USA forlot eller ble kastet ut av disse basene for flere tiår siden, men i kjølvannet av Kinas storstilte opprustning, samt Bejings fornyede krav om omstridte landområder i regionen, har Vietnam, Filippinene og Thailand åpnet portene for amerikanerne.
Som ikke har latt seg be to ganger. De siste ukene har amerikanske forsvarstopper pendlet over Stillehavet for å blåse liv i gamle allianser - og for å etablere nye.

Filippinene, Thailand og Vietnam

Pentagon har blant annet intensivert samtalene med Thailand om å opprette et regionalt nødhjelpssenter på U-Tapao-basen, hvorfra amerikanske bombefly opererte på 60- og 70-tallet.
Amerikanerne har også varslet et større nærvær i thailandsk farvann, og de har også foreslått å innlede felles flygninger for å overvåke handelsruter og militær bevegelse i området.
I nabolandet Vietnam ble fungerende forsvarsminister Leon E. Panetta nylig den høyestrankede amerikanske tjenestemannen som har besøkt fly- og sjøbasen i Cam Ranh-bukten siden krigen.
Ifølge Washington Post likte Panetta det han så: «Her finnes det et enormt potensial», lød konklusjonen.
Pentagon ønsker dessuten en større nærvær i Filippinene, der den største amerikanske basen i Asia lå en gang i tiden.

Stegvis opptrapping

Hittil har den amerikanske opptrappingen vært stegvis, gjennom havnebesøk og felles militærøvelser. Ifølge Washington Post er håpet at dette på sikt vil føre til en mer varig og utvidet amerikansk tilstedeværelse i området.
Flere tjenestemenn avisen har snakket med, understreker samtidig at USA ikke ønsker å «re-okkupere» sine gamle baser i Sørøst-Asia. De har heller ikke råd til å bygge nye. Målet er at USA skal kunne operere fra disse basene som «gjester», skriver avisen.
- Jeg drasser ikke rundt på en sekk full av amerikanske flagg jeg skal plante overalt, sa forsvarsjef Martin E.Dempsey etter å ha besøkt Thailand, Filippinene og Singapor i starten av juni.
- Vi ønsker et partnerforhold til våre allierte, med en roterende militært nærvær som gjør det mulig å bygge opp en felles evne til å realisere felles interesser.

Ingen oppdemming

Obama-administrasjonen har vært tydelig på planene for Sørøst-Asia ikke er noen oppdemmingspolitikk overfor Kina, som har skremt flere av sine naboland med en stadig mer fremoverlent utenrikspolitikk. Beijing har blant annet gjort krav på omdiskuterte områder i det ressursrike Sørkinahavet og Østkinahavet.
Det amerikanske nærværet i Sørøst-Asia er først og fremst ment å skulle beskytte viktige handelsruter, forsikrer Pentagon.
Men flere analytikere Washington Post har snakket med, tolker opptrappingen som et amerikansk forsøk på å betrygge allierte om USA ikke vender dem ryggen og samtidig bygge opp en motvekt til Kina.
- Dette er en langvarig trend. Washington gjør det de kan med de midlene de har til rådighet, sier Patrick M. Cronin i Center for a New American Security, en amerikansk tankesmie med tette bånd til administrasjonen.

Kina følger med

Ifølge Washington Post er Kina skeptiske til utviklingen. For eksempel har ikke amerikanerne sagt noen ting om hvor store og hva slags styrker som skal utplasseres på den nevnte U-Tapao-basen i Thailand.
Og tvilen rundt USAs hensikter blir ikke mindre når Washington planlegger å stasjonere fire av sine nyeste krigsskip i Singapore.
I tillegg ønsker amerikanerne å forlegge marinesoldater i Australia og øke antallet overvåkningsflygninger i Sørøst-Asia. Det liker Beijing dårlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar