onsdag 5. september 2012

Sjekkliste ved reise

Aftenposten har utarbeidet denne listen som kan være grei å sjekke før man legger ut på ferieturen:

1. Sikkerhetskontrollen. Sett deg inn i reglene for hva du kan ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen. Sjekk flyselskapets bagasjeregler så slipper du unødvendige omkostninger til overvekt. Tips: For å unngå å måtte gi fra deg noe i sikkerhetskontrollen, husk at alt som kan smøres regnes som flytende og dermed er omfattet av væskeforbudet.
Dette kan du pakke i håndbagasjen

All væske må fraktes i beholdere som rommer maks 100 milliliter, og beholderne må få plass i en en liters gjennomsiktig plastpose med klemmelås


2. Bagasje. Husk å merke bagasjen skikkelig. Lag deg gjerne et merke på kofferten som gjør den lett å oppdage i vrimmelen av kofferter av samme type. Tips: Klistre en lapp med navn, adresse og telefonnummer også på innsiden av kofferten, på den måten er det lettere å finne frem til deg om merkelappen og bagsjetagen skulle ramle av.

3. Pass og kort. Selv om du skal reise innen Schengen-området, bør du ta med deg pass. For nordmenn er passet eneste gyldige legitimasjon innen EU. Tips: Ta en kopi av passets hovedsider og av kredittkortere og ta det med i håndbagasjen. Send en kopi av pass og kredittkort til en webbasert e-postadresse, da har du alltid en kopi tilgjengelig om uhellet skulle være ute.
Nå må du låse inn passet

4. Billetter. I dag reiser vi elektronisk og såkalt billettløst, og flyselskapene sier at det eneste du trenger for å slippe om bord er passet som bekrefter din identitet. Tips: Ikke hør på dem, print ut billettene for samtlige som skal være med i tilfelle det oppstår problemer med reisen eller du kommer i tvil om når hjemreisen er. Med billettutskriften har du noe å slå i bordet med som beviser at du faktisk har kjøpt og betalt billett. Når ferien går mot slutten, sjekk gjerne med selskapet om returen skjer slik den står oppført.

5. Oppmøtetid. Det er kjedelig å komme på flyplassen bare for å oppdage at innsjekkingen har stengt. Dyrt er det også. Sjekk derfor hvilke tidsmarginer det selskapet du reiser med har. Tips: Er det rutefly, bruk tommelfingerregelen at du må være på flyplassen minst 1 time før avgang. For charterfly gjerne 2 timer.

6. Forsikring. Sjekk at kredittkortet du har betalt reisen med gir deg en betryggende forsikring. Tips: Mange betalingskort, for eksempel Visa, er ofte en del av en totalkundepakke i banken med innbakt reiseforsikring. Sjekk hvilke kort som har best dekning før du kjøper billettene. Om noe blir stjålet eller skadet på ferien, sørg om mulig for å få dokumentert dette.
Slik kaprer du det beste flysetet

7. God plass på flyet. Nå i sommerferien er flyene smekkfulle. Liker du god benplass er det lurt å kjøpe seg et sete nå, som for eksempel på Norwegian eller Sterling. Tips: Hos SAS Norge er det mulig å plukke seter fra 22 timer før avgang. Mange vet dette, så sett på alarmen slik at du bestiller straks tjenesten er åpnet hvis du vil sikre deg nødutgangseter! Nyttig nettsted for andre flyselskaper: www.seatguru.com

8. Helsetrygdkort. Veldig greit å ha dersom du skal feriere innen EU/EØS-området, der du som norsk statsborger er sikret den samme behandling som om du var innbygger i det landet du besøker. Tips: På nettstedet www.nav.no kan du bestille helsekortet til hele familien i en håndvending.

9. Småpenger for hånden. Når du ankommer en flyplass utenfor Norge kan det være veldig greit å ha noen småsedler i landets valuta med deg. Husk at det kan være problemer å komme med en 100 euro-seddel for å betale en drosjetur på 10 euro. Dessuten kan det være lurt å ha småpenger i lommen om du reiser til strøk med mye kriminalitet, så har du noe å gi fra deg i tilfelle du skulle bli utsatt for ran. Tips: Lag deg en liten boks hjemme hvor du etter reiser putter på mynter og småsedler av valuta du kommer til å få bruk for på senere turer.
Slik kutter du hotell-utgiftene

10. Safe på hotellet. Er det ikke gratis safe på hotellet, lei deg en. Det er viktig å kunne oppbevare både pass, kontanter og kredittkort på en sikker måte. Tips: Det er lurest å ha litt kontanter for småkjøp. La Visa-kortet ligge igjen i safen, og ha kredittkortet med deg ut. Da renner det ikke penger fra din private konto om kortet skulle bli stjålet.

11. Vær litt forberedt. Unngå å reise til sted du ikke kjenner uten å ha lest deg opp på reisemålet. Med litt forberedelser får du større utbytte av turen og unngår flauser i møte med en ny og ukjent kultur. Tips: I dag er det ikke nødvendig å bruke penger på å kjøpe slike guider, de ligger gratis ute på mange nettsteder - for eksempel på Aftenpostens reisesider.

12. Å huske kodene. Alle har opplevd å stå på hotellrommet og ikke huske koden på kofferten. Tips: Det er etter hvert mange koder å huske på, de som du bruker minst kan være greit å legge inn som en kontaktperson på mobilen. For eksempel: Koffert 4545.
Gratis reise-guider

13. Visum. Sjekk om det landet du skal besøke krever visum av norske statsborgere. Oppdatert informasjon finner du på Utenriksdepartementets hjemmesider, eller her. Det er neppe bortkastet tid å notere telefonnummeret til den norske ambassaden i det landet du skal besøke.

14. Ikke la de lure deg. Det er ikke alltid greit å vite hva som er rimelig å betale for turen fra flyplassen til hotellet når du kommer til et nytt sted. Men husk, noen har vært der før deg, lær av dem. Tips: Sjekk reiseguidene på nettet om reisemålet før du reiser, så slipper du å bli loppet straks du har landet!

15. Redd mobilen. Du vet trolig ikke hvor viktig mobilen er for deg før du står der uten. Tips: Det er lett å glemme mobilen når du skal ta av deg metallgjenstander i sikkerhetskontrollen. Gjør det til en vane å legge mobilen i håndvesken eller jakken som du likevel tar av deg når du skal forsere sjekkpunktet. Så er den med deg på resten av reisen.

16. Vaksine. Sjekk kravene til vaksiner i det landet du skal besøke. Er du kunde på en vaksineklinikk kan du abonnere på automatisk oppgradering av alle vaksiner, slik at du til enhver tid har de vaksinene du trenger. Tips: Går reisen til et land med fremmed bakterieflora, er det lurt å ta med en drikkevaksine som hindrer mageinfeksjon!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar