lørdag 3. november 2012

Omvendt sexturisme

Kilde:
http://www.klikk.no/produkthjemmesider/vimenn/article397159.ece

Omvendt sexturisme


Eldre menn som utnytter fattige ungjenter i Thailand vekker avsky hos mange. Men Gambias omvendte sexturisme høster langt færre reaksjoner og protester.
De er kule, unge og muskuløse. Rastafariguttene sprader i sandaler gjennom sanden på stranden med dreadlocks og nye klær. Tilsynelatende tilfeldig finner de tonen med en langt eldre, kvinnelig turist.

Sex, status og penger

Sexturismen i Gambia er et åpenlyst fenomen. I Kololi, et av de største turistområdene i landet, spankulerer de merkverdige parene jevnlig i gatene. Ingen snur seg eller bryr seg.
Kombinasjonen med en sjarmerende, gambisk loverboy og en middelaldrende, hvit kvinne er en naturlig del av gatebildet i den gambiske turistlandsbyen. For sikkerhets- og livvakt Ibrahim er parene et kjedsommelig syn:
– Jeg har en engelsk kjæreste, men hun er på min egen alder. Vi deler på utgiftene, av og til betaler hun, men jeg insisterer på at vi skal dele, sier han.

Omvendt sexturisme
ROMANTIKK PÅ HESTERYGGEN: Mange kvinner i 40-, 50- og 60-årene frekventerer Gambia. © Foto: Alexander Gamme
Her kjøper kvinnene sex 02-09=
HOBBY: Rastafariene selger smykker og suvenirer på stranda. Det kan i beste fall kalles en hobby som bedrives til de får innpass hos en elskovsyk, kvinnelig turist. © Alexander Gamme

 

Drømmemannen?

- Hvem utnytter egentlig hvem i disse forholdene? Ofte utvikler forholdet seg til varige elskovsbesøk, av og til også giftermål. Er det ikke greit at godt voksne kvinner finner drømmemannen i Gambia?

– Det er ikke ekte kjærlighet. Kanskje fra kvinnenes side, men mennene ser bare etter en mulighet for å få gaver og penger. Og visum til utlandet, avslører Ibrahim.


I et av Afrikas aller fattigste land, med en gjennomsnittlig inntekt på 300 kroner i måneden, er det ikke bare oppmerksomheten fra de eldre kvinnene som gjør innsatsen profitabel. Undersøkelser forteller at mennene gjør det både for sexen, statusen og pengenes skyld. Men når aldersforskjellen i enkelte tilfeller strekker seg til 50 år, skulle man tro sistnevnte veier tyngst.

Utspekulert flørt

For kvinnene er saken en annen. Alder, skavanker og et titall kilo for mye betyr lite i disse romansene, og man må slett ikke ha honnørrabatt for å la seg sjarmere av de lokale Don Juanene. Men det er de eldre kvinnene som er det letteste byttet, og det vet gigoloene å utnytte. Rastafariguttene vekker både ungdommelig eventyrlyst og lysten på en ny romanse til live.
Guttene kommer i kontakt med kvinnene både på stranda og på gata. De gjør seg uskyldige og er flinke til å få kvinnene til å føle seg vel. Først er de flinke til å presisere at de bare vil være venner og ha noen å prate med, men så begynner komplimentene.
Historier om en vanskelig barndom og livet som arbeidsløs fattigmann, kombinert med uskyldig flørting og komplimenter, vekker både tillit og omsorgsfølelse hos kvinnene. Guttenes mål er nådd når følelsene utvikles til kjærlighet og begjær. Hele tiden yter de kvinnen full oppmerksomhet og behandler henne som en gudinne.

Ikke enestående

At kvinnelige turister bruker sin økonomiske overlegenhet for å oppnå seksuelle ferieeventyr, er slett ikke enestående. Dette er et spesielt kjent fenomen i Sør-Europa, Karibia, Sørøst-Asia og enkelte andre land i Afrika, som Marokko og Kenya.
Det er et utall årsaker til at Gambia er fremtredende for denne sexturismen. Landet har et av kontinentets laveste prosentandel av HIV-smittede. Flesteparten prater engelsk, og en utstrakt chartervirksomhet sørger for rimelige flypriser. Dessuten er prisnivået generelt så lavt at en hvilken som helst turist kan flotte seg med romantiske restaurantbesøk. Og spandere på en takknemlig partner.

Mange forhold

Mange av kvinnene tar hyppige turer ned til sine eksotiske kjærester og blir gjerne i ukevis. I mellomtiden holdes kontakten på mail og telefon. For guttene derimot, er det viktigste å passe på at besøkene fyller ledige uker i kalenderen. Til tider kan det være hektisk å sjonglere mellom ulike elskerinner som stadig finner veien til Gambias solkyst.
Jane Sutherland, immunolog på Medical Research Clinic i Fajara, kjenner godt til playboyenes livsstil.
– Jeg har sett gambiske menn kjøre sin utkårede til flyplassen, for så å returnere med en annen kjæreste. Kvinnene er godtroende og har med seg gaver og sender penger. Det er i hovedsak britiske og nederlandske damer, men også skandinaviske, forteller forskeren.

Kommentar ingeniøren:

"Det er ikke ekte kjærlighet. Kanskje fra kvinnenes side, men mennene ser bare etter en mulighet for å få gaver og penger. Og visum til utlandet, avslører Ibrahim. "


Jeg får nå smaken av at kvinner som er så kritisk til eldre menn som reiser til Thailand, nå har en bismak.

Det er altså helt greit for dem å reise til Gambia, men når vi menn reiser til Thailand så er dette noe som er helt forferdelig.

" Kvinner er en merkelig rase". For deler skal dem ha uansett hva som er det reelle tilfellet.




 --------------------
 http://www.abcnyheter.no/nyheter/2011/10/17/norske-kvinner-nektes-hente-yngre-ektemenn





GAMMEL OG LETTLURT?: Stor aldersforskjell kan gi UDI mistanke om proformaekteskap. Norske kvinner som gifter seg med yngre menn, får oftere avslag enn menn som gifter seg med yngre kvinner. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Norske kvinner nektes å hente yngre ektemenn

Kvinner får avslag på å få ektefellen til Norge fire ganger så ofte som menn. Likestillingsombudet mistenker UDI for kjønnsdiskriminering.


Fakta om proformaekteskap

  • Et ekteskap er proforma når man gifter seg med en person fra utlandet utelukkende for at søkeren skal få oppholdstillatelse i Norge.
  • De siste årene har UDI årlig avslått 150-200 søknader med begrunnelse i proformaekteskap.
  • Det er den utenlandske borgeren som søker, mens personen som bor i Noreg kalles referanseperson.
  • Vanligvis blir begge partene intervjuet i forbindelse med søknad om familieinnvandring.
  • I vurderingen av om ekteskapet er reelt eller ikke legger UDI vekt på en rekke momenter:

    - Hvilken kontakt har det vært mellom partene før ekteskapsinngåelsen
    - Kunnskapen partene har om hverandre
    - Hvorvidt partene kan gi sammensvarende opplysninge rom hvordan de har blitt kjent med hverandre og hvordan det har vært kontakt mellom dem
    - Om partene kan kommunisere på et felles språk
    - Eventuell aldersforskjell
    - Om ekteskapsininngåelsen er klart atypisk i forhold til ekteskapstradisjoner i søkeren hjemland
    - Om penger er betalt for ekteskapsinngåelsen utan at dette kan forklares med grunnlag i medgiftstradisjoner
    - Om referansepersonen eller nære familiemedlemmer av søkeren har en tidligere ekteskapelig historie som danner grunnlag for mistanke om proforma
    - Om søkeren tidligerere har forsøkt å få opphold på annet grunnlag
    - Om en partenen har en tidligere livsledsager som skal bo i samme husstand som partene 

Kilde: UDI
Kvinner med norsk statsborgerskap som ønsker å få en utenlandsk ektefell til Norge møter sterkere motstand enn norske menn, viser statistikk fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Kvinner fikk avslag på bakgrunn av proformaekteskap i åtte prosent av tilfellene, mens bare to prosent av mennene opplevde det samme.
Nå reiser Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) spørsmål ved om praksisen er kjønnsdiskriminerende. Bakgrunnen er at ombudet har fått en rekke henvendelser fra kvinner som har fått avslag på søknader om familieinnvandring på grunn av mistanke om proformaekteskap.

Kvinner mener seg diskriminert

Selv om det er langt flere menn enn kvinner som prøver å få en utenlandsk ektefelle til Norge, er kvinnene overrepresentert blant dem som har fått avslag på grunn av proforma.
I fjor avviste UDI 126 familieinnvandringssøknader fordi de mente ekteskapet ikke var ekte. Blant dem var det 78 kvinner og 48 menn som var referanseperson, det vil si den ektefellen som bor i Norge.  
I vedtaksbrevene går det frem at UDI har lagt vekt på at kvinnene er eldre enn deres ektefeller.
Les også: Norge strengest på proforma

- Sett på som dumme og naive

Helga Eggebø ved sosiologisk institutt i Bergen skriver doktoravhandling om familieinnvandring etter å ha intervjuet 19 søkere og par. En av personene hun intervjuet var en norsk kvinne som var gift med en yngre, utenlandsk mann. UDI mistenkte også deres ekteskap for å være juks.
- UDI trodde at han lurte henne og at hun var dum og naiv. Lignende historier går igjen i internasjonal forskning. Det finnes et bilde av at noen europeiske kvinner er dumme som lar seg lure av utenlandske menn som bare er ute etter en oppholdstillatelse. Dersom kvinnen er eldre enn mannen ser det ut til å bli oppfattet som problematisk fortere, sier Helga Eggebø.

Les også: Gift i 15 år - får ikke bo sammen

Kvinnene som har vært i kontakt med LDO reiser spørsmål ved om UDI er like strenge med mannlige søkere.
Likestillingsombudet har derfor bedt UDI om å redegjøre for sin praksis i familieinnvandringssaker, samt å forklare de statistiske forskjellene.

Inntekt og alder avgjør

Samlet sett er avslagsprosenten mer enn dobbelt så høy i sakene der parten i Norge er kvinne, fremfor når parten i Norge er mann. UDI avviser likevel at dette skyldes diskriminering.
- Vi antar at hovedårsaken til dette er at norske kvinnelige referansepersoner i større grad ikke har oppfylt kravet til inntekt, skriver Ida Børresen, direktør i UDI, i svarbrevet til LDO.
I fjor ble det innført strengere inntektskrav for dem som ønsker å få ektefellen til Norge. Formålet er blant annet å hindre tvangsekteskap. Etter at det nye kravet ble innført økte andelen avslag der parten i Norge var kvinne til 40 prosent, mens avslagsprosenten for mannlige referansepersoner var 16.
UDI viser også til at søknader som er avslått på grunn av proforma, gjennomsnittlig har høyere aldersforskjell enn saker som er innvilget. Når kvinnelige referansepersoner fikk avslag på grunn av proforma var aldersforskjellen i snitt elleve år, mens bare fem år når sakene ble innvilget. For menn har aldersforskjell mindre betydning.

Tyrkia på avslagstoppen

Statistikk som UDI har innhentet etter ønske fra ABC Nyheter viser at søkere fra Tyrkia, Somalia og Marokko er de som oftest får avslag med bakgrunn i proformaekteskap.
- UDI tar i vurderingen av ekteskapet ikke hensyn til søkerens eller referansepersonens kjønn i seg selv, men må i vurderingen se hen til hva som er vanlig og ikke vanlig i det landet søkeren kommer fra (…). Dersom UDI har erfaring med at søkergrupper fra ulike land i større grad enn andre benytter proformaekteskap som en ulovlig innvandringsgrunn, vil dette kunne ha betydning for vurderingen av søknaden, skriver UDI.
UDI viser blant annet til at det i Nord-Afrika og Tyrkia er svært uvanlig at unge menn gifter seg med kvinner som er eldre enn seg selv. UDI sier samtidig at aldersforskjell aldri vil være eneste moment som gjør at en søknad blir avslått.

Ikke konkludert

Likestillings- og diskrimineringsombudet har foreløpig ikke konkludert i om praksisen er kjønnsdiskriminerende eller ikke. Avdelingsleder Ståle Bratlie opplyser til ABC Nyheter at de er i ferd med å vurdere svarbrevet fra UDI.
Forsker Helga Eggebø er spent på hvordan Likestillingsombudet vil konkludere.
- Det er interessant å gjennomgå problemstillingen med tanke på eventuell kjønnsdiskriminering. Men forskjellsbehandlingen kan også være saklig og legitim, understreker Eggebø. 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar