Bangkokpost.com : Top Stories

Velkommen til Thai Bloggen


Generell Thailand informasjon.
Denne bloggen tar for seg ulike problemstillinger ved å være gift med Thai. Videre legges generelle erfaringer og lenker til steder på nettet som omhandler Thailand.
Bloggen tar nyheter og ting som vi kommer over. Hovedsakelig er bloggen ment for menn.
Men alle lesere er velkomne.

There is Tv stream and Radio at the end of the blogg. Also there is an radio at the right side. I want my readers to enjoy when they relaxing.

World Clock

JavaScript Free Code

Translate This blogg

Søk i denne bloggen

tirsdag 12. april 2011

Opphold i Thailand


 

Om å oppholde seg i Thailand

Kilde: https://docs.google.com/View?id=dfcv9hz5_2cvjnfvcx&pli=1

Annen info: http://www.khon-norway.no/nav-og-helfo


 

Hvilke land synes attraktive for norske pensjonsmottakere?

Tall fra NAV viser at de fleste pensjonsmottakere utenfor Norge bor i Sverige (i alt 14470 personer). Deretter følger USA (6976) og Spania (4735), med Danmark (4206) som nummer fire.

 Størst prosentvise økning i antall mottakere av norske trygdeytelser finner vi imidlertid i Thailand. Her har offisielle antallet steget med 96 personer fra 2006 til 2007. Det tilsvarer en økning på 19,3 prosent. Totalt er det ved utgangen av 2007 i alt 592 personer som mottar en eller annen form for pensjon i Thailand.

Opphold i Thailand.

Å oppholde seg i Thailand for en lengre tid er ikke noe problem for de fleste av oss, men det kan fort bli det om man ikke er våken og sjekker litt selv, særlig om hvilke lover og regler som gjelder for langtids boende nordmenn bosatt i smilets land.

Dette notatet tar for seg noen av de regler som gjelder om man har langtids opphold og får vansker, sett fra norske myndigheters side. Notatet tar ikke for seg de interne nasjonale lover og regler man må vite om, og ta hensyn til, ved langtids opphold i Thailand.

Alle utenlands boende nordmenn bør imidlertid vite at det både kan og vil oppstå situasjoner der man selv er forpliktet til å vite hvilke regler som gjelder ved eksempelvis:

- sykdom

- pensjonister/uføretrygdete

- langtids ferierende

- studenter

- jobb i Thailand

- skatt/skatteavtalen Norge - Thailand

Det er for sent å tenke på hva man skulle eller burde ha gjort når en eller annen ulykkelig situasjon først har oppstått.

Et godt råd til alle som selv ikke har tilgang til Internet (der finner du det meste av aktuelle informasjoner) eller en annen informasjonskilde, spør om råd fra norske myndighets personer før avreise fra Norge, eller innhent informasjoner fra Den Kongelige Norske Ambassade i Bangkok , Det Kongelige Norske Konsulatet i Jomtien/Pattaya eller Den Norske Sjømannskirken, samme sted.

Tro for all del ikke, bruk i alle fall sunn fornuft, på alt som blir servert som "sannheter" om slike saker rundt omkring på de mange barer som finnes her.

 
 

Trygd, pensjon og sykdom ved opphold i Thailand.

 
 

1.juli 2006 skiftet Folketrygdkontoret for utenlands saker (FFU) navn til NAV Utland. Fra denne datoen var A-etat og trygdeetaten slått sammen til NAV Arbeids- og velferdsetaten. NAV Utland skal opprettholde og videreføre de arbeidsoppgaver FFU tidligere har hatt, og fortsette som den nye etatens spesialkontor for utenlands saker.

For oppdatert og riktig informasjon om rettigheter og krav vedrørende trygd, sykdom og pensjon ved opphold i Thailand bør NAV Utland (tidligere Folketrygdkontoret for Utenlands saker) kontaktes. Er du tilsluttet en annen NAV enhet, bør du kjenne til kontaktadressen dit.

            Nav Utland & Nav Helsetjenesteforvaltning.

1) Nav Utland: Besøksadr: Langkaia 1,0150,Oslo….Post Boks:8138 Dep,N-0033,Oslo.Norge.

Telefon:+47-21073700…Fax: +47-21073701.

E-Mail:  nav.utland@nav.no

Her sendes forespørsler ang pensjonen og uføretrygd.

2) Nav Helsetjenesteforvaltning.Oslo.Besøksadresse:Grensenveien 99,5etg,0663.Oslo.Norge.

Post boks: 6721,Etterstad,N-0609.Oslo,Norge.

Telefon: +47-21069230-+47-81020630. Fax  +47-21069231.

E-Mail  nav.helfo.no

Sykehusinnleggelse.

Ved innleggelse på sykehus vil sykehuset vanligvis kreve en garanti for betaling av oppholdet. De som kan framlegge en gyldig reise/syke forsikring trenger normalt ikke noen annen garanti. Sykehuset kontakter i de fleste tilfeller ambassaden for garanti.

Ambassaden gir imidlertid ikke garanti til sykehus før ambassaden har fått godkjennelse fra NAV Utland (tidligere Folketrygdkontoret for Utenlands saker eller fra det trygdekontor den innlagte hører inn under). Her er det verdt å merke seg tidsforskjellen mellom Thailand og Norge, samt norske åpningstider ( fra fredag ettermiddag  til mandag morgen), for at ambassaden skal få nødvendig tilbakemelding.

Det er kun de som har frivillig medlemskap i NAV Utland (tidligere Folketrygdkontoret for utenlands saker) som vil få sykehusutgifter dekket (helt eller delvis) under sitt utenlandsopphold.

Folketrygden dekker ikke utgifter til helsetjenester ved turistopphold i land utenfor EØS-området. Du bør derfor kjøpe en reiseforsikring ved feriereiser til Thailand.

Den norske stat betaler vanligvis ikke for innleggelse på sykehus ved selvforskyldt skade.

Ved andre typer opphold kan det gis støtte til nødvendige utgifter til helsetjenester etter spesielle regler og satser.

Frivillig medlemskap i folketrygden under opphold utenfor Norge.

Sjekk medlemskapet

Skal man bo eller jobbe i Thailand, er det viktig å sjekke medlemskapet i folketrygden. Dette gjelder også hvis man skal bo i utlandet i mer enn 12 måneder. Medlemskapet går ikke på statsborgerskap, og er heller ikke automatisk.

Så lenge man bor og jobber i Norge er det ikke noe problem, da er man automatisk medlem av folketrygden. Men tar man jobb i utlandet opphører medlemskapet i folketrygden. Personer som oppholder seg i utlandet i mer enn seks måneder i året, mister som hovedregel medlemskapet i folketrygden.

Folketrygden dekker i hovedsak to forhold; helse og pensjon.

En person som ikke er medlem i folketrygden, vil ikke få dekket utgifter til helsetjenester i utlandet. Hvis sykdom oppstår i utlandet, vil du heller ikke få dekket utgifter til behandling av denne sykdommen om du bosetter deg i Norge igjen.

En person som ikke er medlem i folketrygden under opphold i utlandet, opparbeider ikke trygdetid eller pensjonspoeng. Dette kan få konsekvenser for rett til alderspensjon, uførepensjon og etterlattepensjon. Det kan også få konsekvenser i forbindelse med dagpenger ved arbeidsledighet og andre ytelser fra folketrygden.

På de internasjonale sidene finner du mer informasjon om rettigheter og plikter ved kortere eller lengre utenlandsopphold.

Hvis du er medlem i folketrygden og skal oppholde deg i utlandet, kan oppholdet i utlandet medføre at medlemskapet i folketrygden opphører. Du kan da søke om frivillig medlemskap i folketrygden.

Hvem kan bli frivillig medlem?

Du må ha vært medlem i folketrygden i minst tre av de siste fem kalenderårene før søknadstidspunktet og ha nær tilknytning til det norske samfunnet eller til norsk næringsliv, for å bli medlem. Fyller du disse vilkårene har, har du rett til å bli medlem når du i tillegg:

-          er arbeidstaker i utlandet og er ansatt i en virksomhet med hovedsete i Norge

-          studerer ved universitet eller høgskole i utlandet og ikke mottar støtte fra Statens lånekasse for utdanning

-          har et offentlig oppdrag eller stipend i utlandet

-          er pensjonist eller uføre trygdet med lang botid i Norge

Hvis du ikke faller inn under punktene ovenfor, kan du bli frivillig medlem "når særlige grunner gjør det rimelig".

Familiemedlemmer

Når du forsørger ektefelle og barn, og de oppholder seg i utlandet sammen med deg, kan de også søke om frivillig medlemskap. Ektefellen din må også ha vært medlem i folketrygden i minst tre av de siste fem kalenderårene før søknadstidspunktet.

 
 

Hvor sendes søknaden?

Søknad om medlemskap i folketrygden under opphold utenfor Norge - NAV 02-08.05 - sendes til NAV Utland.

Hva slags trygdedekning får du?

Ved frivillig medlemskap er det mulig å være medlem i bare deler av folketrygden. Du avgjør selv hvilken trygdedekning du søker om, ref punkt 6 "Trygdedekning" i søknadsskjemaet. Pensjonister og uføre trygdede kan som hovedregel bare være medlem i helsedelen.

A:   Helsedelen omfatter stønad til helsetjenester og engangsstønad ved fødsel og adopsjon. I tilknytning til helsedelen kan det søkes om rett til sykepenger og fødselspenger.

B:  Pensjonsdelen omfatter alderspensjon, uførepensjon, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon, dagpenger ved arbeidsledighet, stønad til enslig far eller mor, gravferdsstønad, grunn-og hjelpestønad, medisinsk rehabilitering og yrkesrettet attføring, samt stønad til tidligere familiepleier.

Folketrygden dekker ikke utgifter til helsetjenester ved turistopphold i land utenfor EØS-området. Du bør kjøpe en reiseforsikring ved slike reiser. Ved andre typer opphold kan det gis støtte til nødvendige utgifter til helsetjenester etter spesielle regler og satser.

Hovedvilkår for rett til dekning av utgifter utenfor EØS

Du må som hovedregel være medlem av folketrygden

Helsetjenesten må som hovedregel ikke være gitt under midlertidig utenlandsopphold

Utgiften må gjelde helsetjenester som er omfattet av folketrygdlovens kapittel  5, sykehusopphold eller reise- og oppholdsutgifter ved undersøkelse og behandling.

Som frivillig medlem av folketrygden vil man kunne få dekket inntil kr. 2800 pr. døgn, som skal dekke kostnader til operasjoner, medisiner, oppholdskostnader og medisinsk tilsyn. Alt utover dette må den enkelte dekke selv.  [ Ved poliklinisk behandling (ikke innleggelse) skal NAV Utland dekke 1/2del av det denne operasjonen vil koste i Norge.]

Det gis heller ikke muligheter for å dekke en større andel av kostnadene ved å forlenge sykehusoppholdet, noe vi vet har blitt gjort tidligere.

Pensjonist i utlandet

Du kan ta med deg alderspensjon, gjenlevende pensjon, uførepensjon og tidsbegrenset uførestønad til utlandet etter nærmere bestemte regler. Når du er mer i utlandet enn i Norge går du ut av folketrygden. [Uføretrygdede kan miste deler av sin pensjon hvis de flytter til utlandet. Disse bør derfor undersøke hva som eventuelt vil skje hvis flytting.]

Når er du pensjonist?

Når du har alderspensjon, gjenlevende pensjon, uførepensjon eller tidsbegrenset uførestønad fra folketrygden, regnes du som pensjonist.

Det samme gjelder når du mottar pensjon fra Statens Pensjonskasse (SPK), Pensjonstrygden for sjømenn, Pensjonstrygden for fiskere, Pensjonstrygden for skogsarbeidere og Pensjonsordning for sykepleiere og skal oppholde deg i et EØS-land eller Sveits.

Når du mottar avtalefestet pensjon (AFP) kan du være omfattet av det som gjelder for pensjonister generelt, men faller i noen tilfeller utenfor denne gruppen. Dette avhenger av alderen din og hvilket land du skal til.

Hva skjer når du oppholder deg midlertidig i utlandet?

Når du oppholder deg i utlandet kortere enn 12 måneder er du fortsatt medlem i folketrygden. Du som veksler mellom å være i Norge og i utlandet, må oppholde deg i Norge i minst seks måneder hvert år for ikke å gå ut av folketrygden. Periodene regnes kontinuerlig og legges sammen, uavhengig av kalenderår. Det er den faktiske tiden du oppholder deg i utlandet, uavhengig av hvor du er folkeregistrert, som legges til grunn i vurderingen av hvilke rettigheter du har.

Samme regler vil gjelde for deg som for turister i utlandet.

Hva skjer når du flytter til Thailand?

Skal du være i Thailand i mer enn 12 måneder, anses du som bosatt i utlandet etter folketrygdelovens regler. Det samme gjelder dersom du i to eller flere år etter hverandre skal være i utlandet mer enn seks måneder i året.

Du slutter å være medlem i folketrygden når du anses som bosatt i utlandet.

Hva kan du gjøre for å sikre dekning av medisinske utgifter her i Thailand?

Flytter du til et land utenfor EØS-området, eksempelvis Thailand, kan du søke om frivillig medlemskap i folketrygden. Ett av vilkårene for et frivillig medlemskap er at du må ha vært medlem i folketrygden i tre hele kalenderår i løpet av de fem siste årene før søknadstidspunktet. Bare hele kalenderår fra og med 1. januar til og med 31. desember teller, og vilkåret kan ikke fravikes.

Når du er pensjonist og har frivillig medlemskap, har du rett til dekning av planlagt behandling i Norge. Hvis du blir syk kan du reise til Norge og få behandling. Folketrygden dekker imidlertid ikke reiseutgiftene til og fra Norge.

Er du AFP pensjonist kan du også søke om et frivillig medlemskap. Du vil ha rett til samme dekning som pensjonister utenfor EØS-området.

Krigspensjonister kan etter samme regler ha rett til dekning av medisinske utgifter fra folketrygden. Det henvises i slike tilfeller til NAV Helsetjenesteforvaltning som kan gi mer informasjon om dette.

Konsekvenser om du ikke er medlem

Når du ikke er medlem av folketrygden, har du ingen rettigheter etter folketrygdloven og skal heller ikke betale trygdeavgift.

De viktigste konsekvensene er at:

-          du ikke vil ha rett til dekning av medisinske utgifter etter norske regler

-          det kan få konsekvenser for rett til ytelser til gjenlevende ektefelle og barn

Hva koster medlemskapet?

Når du har frivillig medlemskap i folketrygden skal du betale trygdeavgift av pensjonen din til ligningskontoret eller til NAV Utland. Både pensjonsutbetaling fra folketrygden og eventuelle andre pensjoner du har, blir lagt til grunn i beregningen.

Avgiftssatsene ved frivillig medlemskap - når arbeidsgiver ikke plikter å betale arbeidsgiveravgift - er for helsedelen 9,1 prosent av brutto pensjon.

Rett til ulike ytelser

Retten til å motta ytelser fra folketrygden når du er i utlandet er avhengig av medlemskapet.

For å ha rett til en ytelse må du fylle inngangsvilkårene, være medlem i den delen av folketrygden som gir rett til ytelsen og fylle de spesielle kravene ytelsen har for at du skal kunne motta den i utlandet.

De mest aktuelle ytelsene når du oppholder deg i utlandet:

 
 

 
 

Forsørgertillegg

Gjenlevende pensjon

Barnepensjon

Gravferdsstønad

Hjelpemidler

 
 

===================================================================

 
 

Sjekkliste - Pensjonist i Thailand.

I det følgende gis en oversikt over hva du skal gjøre, eller få klarhet i, dersom du skal dra til Thailand som pensjonist.

1. Utbetaling av pensjon i utlandet

Du bør avklare om du kan ta pensjonen med deg før du etablerer deg i utlandet.

2. Medlemskap

Du er ikke medlem i folketrygden når du skal være i utlandet lenger enn 12 måneder, eller oppholder deg i utlandet lenger enn 6 måneder pr år i to eller flere år på rad. Du kan søke om et frivillig medlemskap.

3. Flytting

Når du flytter til utlandet må du

-          kontakte folkeregisteret

-          melde fra til ditt lokale NAV- kontor

Lokalt NAV- kontor overfører pensjonssaken din til NAV Utland, som skal avgjøre om du fyller vilkårene for å kunne ta med deg pensjonen til utlandet. NAV Utland skal også utbetale pensjonen når du bor i utlandet.

Du må opplyse skriftlig hvor pensjonen skal utbetales. NAV Utland trenger opplysninger om bankens navn og adresse, kontonummer og IBAN- nummer og SWIFT- kode.

Ligningskontoret vurderer om du fortsatt skal skatte til Norge. (Du må eventuelt selv søke om overføring av beskatning til Thailand). NAV Utland trekker skatt av pensjonen din som opplyst fra ligningskontoret.

Hvis du har private forsikringer må du kontakte forsikringsselskapet ditt for informasjon om pensjonen kan tas med ut av Norge.

4. Søknad og saksbehandling

Når du fyller ut søknadsskjemaet om frivillig medlemskap må du huske å opplyse om

-          hvilket land du skal til

-          hvor lenge du skal være i utlandet

-          om du betaler trygdeavgift sammen med skatten til Norge

-          om du har vært i utlandet før

-          hvor stor månedlig pensjon du har (inkludert private pensjonsutbetalinger)

Skjemaet må være signert og sendes til NAV Utland.

Når søknaden din er mottatt vil du få et brev der det står når du kan forvente at saken er ferdigbehandlet. Saksbehandlingstiden kan variere, men er for tiden ni uker. Du bør sende søknaden inn i god tid før du skal flytte.

5. Dekning og bekreftelse

Du som har frivillig medlemskap, får et vedtak og trygdebevis fra NAV Utland. Du har rett til dekning av medisinske utgifter etter faste satser.

Når du har et frivillig medlemskap kan du planlegge behandling i Norge, og få denne dekket etter folketrygdens regler.

6. Trygdeavgift

Du skal betale trygdeavgift sammen med skatten hvis du er skattepliktig til Norge. Hvis du ikke skatter til Norge vil avgiften bli trukket av pensjonen før utbetaling.

Hvis du ikke er medlem i folketrygden, men betaler skatt til Norge, skal ligningskontoret ikke trekke trygdeavgift.

7. Familiemedlem

Når familien følger med fra Norge kan ektefelle, barn og samboere med felles barn føres opp på forsørgerens søknadsskjema, forutsatt at de ikke har egen arbeidsinntekt og barnet er under 18 år.

Familiemedlemmer må sende inn et eget skjema

-          når de har egen arbeidsinntekt

-          når de er samboere uten felles barn

-          når de er registrerte partnere

-          når barnet er over 18 år

Familiemedlemmer som ikke har bodd i Norge, vil sjelden fylle vilkåret om krav til forutgående trygdetid for et frivillig medlemskap, og trenger ikke å søke. Disse vil heller ikke ha rett til å få dekket medisinske utgifter.

8. Fullmakt

Hvis en annen person skal opptre på vegne av deg og få informasjon om saken din fra NAV, må du gi denne personen en fullmakt til å få innsyn i saken din. Fullmakten skal du sende til NAV Utland sammen med søknaden, eller når behovet oppstår.

9. Forlengelse

Du kan sende en skriftlig henvendelse til NAV Utland og opplyse

-          i hvilken periode du vil forlenge medlemskapet

-          om situasjonen din er som før

-          om endringer

Hvis du har flyttet fra Norge for godt eller på ubestemt tid kan du opplyse om dette slik at du får et vedtak uten tidsbegrensing.

10. Annet

Ligningskontoret:

-          Du må undersøke om du skal skatte til Norge og om ligningskontoret trekker trygdeavgift sammen med skatten. (Iflg. skatteavtalen mellom Norge og Thailand vil du være skattepliktig til Thailand hvis du oppholder deg her mer enn i Norge, og har sentrum for dine livsinteresser her i Thailand.)

-          Folkeregister:

-          Besvarer spørsmål om flytting eller folkeregistrering.

Kommunale rettigheter:

-          Hvis dette er noe du har eller vil trenge i nær fremtid bør du undersøke retningslinjene for dette.

 
 

Annen forsikring:

-          Hvis du har private pensjonsforsikringer bør du sjekke hvilke konsekvenser det får om du ikke er medlem i folketrygden.
Skal du tegne reiseforsikring bør du forsikre deg om at den er gyldig.

Hjelpemidler:

-          Hvis du har fått tildelt et hjelpemiddel før du flytter må du undersøke hos NAV Utland hvilke regler som gjelder i utlandet.

 
 

===================================================================

 
 

Noen spørsmål og svar som pensjonist i Thailand.

Her er svar på ofte stilte spørsmål som du som pensjonist i utlandet har. Du finner også viktige skjema og mer informasjon.

 
 

Jeg oppholder meg mye i Thailand om vinteren. Er jeg fortsatt medlem i folketrygden?

Svar: Hvis du er mer i Norge enn i utlandet er du fortsatt medlem.

 
 

Kan jeg ta med meg uførepensjon til Thailand?

Svar: Hvis du har bodd i Norge i 20 år etter at du fylte 16 år kan du som hovedregel ta med deg pensjonen. Dersom botiden er kortere enn 20 år, men du har tilleggspensjon fra folketrygden, får du med deg denne og grunnpensjon etter like mange år som du får tilleggspensjon etter. For enkelte grupper er det begrensninger i retten til å få utbetalt uførepensjon i utlandet. Dette gjelder de særlige fordelene i pensjonsberegningen for flyktninger og personer som er unge uføre. Uførepensjon som er gitt etter unntaksreglene om medlemstid før uføretidspunktet kan ikke utbetales dersom du flytter fra Norge.

Når du bestemmer deg for å flytte må du melde fra til ditt lokale NAV kontor. NAV Utland fatter vedtak og utbetaler pensjonen i utlandet.

 
 

Jeg bor i Thailand og har alderspensjon. Hvor mye kan jeg tjene i tillegg til pensjonen?

Hvis du har fylt 70 år kan du ha arbeidsinntekt uten av dette påvirker alderspensjonen din. Det kan du også når du er 67 år. Når du er 68 eller 69 år skal alderspensjonen avkortes mot årlig arbeidsinntekt dersom denne er over 2 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Mottar du forsørgingstillegg for ektefelle eller barn vil alle inntekter kunne påvirke størrelsen på pensjonen, uavhengig av hvor gammel du er.

 
 

Jeg har vært hos legen her i Thailand. Hvordan får jeg refundert utgiftene?

Svar: Du må fylle ut krav om ordinær stønad til helsetjenester, legge ved betalte originalkvitteringer og sende kravet til NAV Helsetjenesteforvaltning.

 
 


 

Edit this page (if you have permission)
|

Google Docs -- Web word processing, presentations and spreadsheets.

 
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

TV stream

Norwegian Radio - Can be heared here.

Bangkokpost.com : Property

Music Weekly Asia

Thailand Hotels - Special Promotion offer

Flights to Bangkok

One Stop Real Estate Pattaya

Thai dating, Thai girls looking for love, dating and marriage.

Map

LINKS